İş hijyeni Soruları
İş Hijyeni
1. Sağlığı tehdit eden tehlikelerin solunum yolu ile vücuda girişinden en çok hangi meslek dalı direkt olarak etkilenir?
a) Doktorlar
b) Öğretmenler
c) İşçiler(Sanayi)
d) Makinistler
2. Çalışanların sağlığını kontrol etmek için,üç genel kontrol yöntemi uygulanabilmektedir.Aşağıdakilerden hangisi bu yönteme dahil değildir?
a) İşçileri uyarmak
b) Kirli havanın dağılmasını önlemek
c) İşçileri korumak
d) Havayı kirleten kaynakları gidermek
3. Aşağıdakilerden hangisi çevresel zararlı etkenlerden psikososyal etkenlerin sınıfına girmektedir?
a) Isı
b) Soğuk ve Donmalar
c) Elektrik akımı
d) Mobbing
4. Atmosferde bulunan ve salya ile karışan zehirli gazları yutmak,kimyasal maddeler bulaşmış maddeleri yemek,içmek,çiğnemek sureti ile hangi şekilde vücuda girerler?
a) Deriye temas yoluyla
b) Çöüzlme yoluyla
c) Tahriş yoluyla
d) Sindirim yoluyla
5. Çevresel zararlı etkenler kaç gruba ayrılır?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
6. AIHA açılımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Amerikan,Endüstri Hijyenistleri birliği
b) Amerikan Hijyenleri Birliği
c) Endüstri Hijyenleri Birliği
d) Amerikan Endüstri Birliği
7. Maruziyetin diğer anlamı nedir?
a) Sunuk Kalma
b) Tecrit etmek
c) Kişisel duyarlılık
d) Şahsi hassasiyet
8. Aşağıdakilerden hangisi Ultraviyole ışınlarının etkisi ve önlemleri içine girmektedir?
a) Koruyucu kurşun malzeme kullanılmalı
b) Maruz kalma süresini minumum da tutmak
c) Bu ışınların etkisi yoktur
d) Konjuonktüvit
1. Maruziyet limitlerinin alt sınırlara indirilip risk ortadan kalkınca veya risk en az düzeye çekilinceye kadar hijyenik şartlara uygun olarak işçilere ne verilmektedir?
a) Süt ve yoğurt
b) Mesai saatlerinde düzenleme-azaltma
c) Uyarı ve levhalar
d) Kişisel koruyucu donanımlar
2. Çok fazla sıcaklık ve nem,insan vücudunu nasıl etkiler?
a) Görme mekanizması
b) Denge kontrolü
c) Eklem
d) Isı kontrol mekanizması
3. Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin kaçıncı maddesine göre ,özellikle işyeri tabanı,duvarlar ve diğer yüzeyler temizlenecek ve hijyen şartlar sağlanacaktır?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
4. Toz kontrolünde uygulanan en eski yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yaş yöntem uygulamak
b) Kuru yöntem uygulamak
c) Ayırmak
d) Kapalı duruma getirmek
5. Gıda hijyeni ne demektir ?
a) Gıda maddelerinin yararlı mikroorganizmalardan arındırılarak depolanması ve servise sunulmasıdır.
b) Çalışma ortamının temiz tutulmasıdır
c) Gıda maddelerinin zararlı mikroorganizmalardan arındırılarak,sağlıklı ve temiz bir şekilde hazırlanması,depolanması ve servise sunulmasıdır
d) Sağlıklı üretim demektir
6. Fibrosis Yapan Tozlar en fazla hangi organımızı etkiler?
a) Karaciğer
b) Akciğer
c) Kalp
d) Böbrek
7. Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan işlerde iş hijyenine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Çalışanların kendi elbiseleri ile koruyucu giyim eşyalarını saklanmaları için bir elbise dolabı verilecektir.
b) Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan yerlerde çalışanların sigara içmeleri, yemeleri ve içmeleri önlenecektir.
c) Çalışanlara işe özel koruyucu giyim eşyası verilecektir.
d) Çalışanlara uygun ve yeterli yıkanma yeri, tuvalet ve temizlik malzemesi sağlanacaktır.
8. Biyolojik etkenlerle çalışmaya bağlı sağlık veya güvenlik riskleriyle karşılaşılan bütün işlerde alınması gereken hijyen önlemlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) İşçiler, biyolojik etkenlerin bulaşma riski bulunan çalışma alanlarında yiyip içmeyeceklerdir.
b) İşçilere uygun koruyucu giysi veya diğer uygun özel giysi sağlanacaktır.
c) Gerekli koruyucu ekipmanlar kullanım sırasında kontrol edilip temizlenecektir.
d) İşçilere, göz yıkama sıvıları ve cilt antiseptikleri de dâhil, uygun ve yeterli temizlik malzemeleri bulunan yıkanma ve tuvalet olanakları sağlanacaktır.
9. Bakterilerin çoğalmasına uygun olan ortamlar aşağıdakilerden hangisi/hangileridir? I-Gıda bulunan nemli veya sulu ortamlar II-Isının elverişli olduğu ortamlar III-Havasız ortamlar
a) Yalnız-I
b) I,II
c) I,III
d) l, ll, lll
10. İşyerlerinde iş hijyenin sağlanması için aşağıdakilerden hangisi/hangileri dezenfekte edilmelidir? I-Kimyasal ürünler ile temas eden yüzeyler II-El ile temas eden yüzeyler III- Bulaşma ve bakteri üremesi ihtimali olan yerler
a) Yalnız-I
b) I,II
c) II,III
d) I,II, 1. Aşağıdakilerden hangisi hijyenin temel şartlarından değildir?
a) Temiz su kullanmak b) Düzenli olarak spor yapmak c) Kişisel temizliğe dikkat etmek d) Sigara kullanmamak e) Hastalıklara karşı ilaç kullanmamak
2. İş hijyeni kavramında iş sağlığını tehdit edebilecek aşağıdaki unsurlardan hangisi için önleme çalışması yapılması beklenmez?
a) Ergonomik nitelikli tehlikeler b) Biyolojik nitelikli tehlikeler c) Fiziksel nitelikli tehlikeler d) Finansal nitelikli tehlikeler e) Kimyasal nitelikli tehlikeler
3. Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devrimi’nin başlangıcında İngiltere’de görülen meslek hastalıklarının nedenlerinden biri değildir?
a) Çalışma sürelerinin uzunluğu b) İyonize radyasyona karşı yeteri kadar koruyucu tedbir alınmaması
c) Risk değerlendirmesinin yapılmaması d) Sendikal hakların gelişmemiş olması e) Genç çalışan istihdamının yaygın olarak uygulanması
4. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni uzmanının görevlerinden biri değildir?
a) Tehlike ve risk değerlendirmesi yapmak b) Etkili kontrol yöntemlerini saptamak
c) İş kazası raporunu hazırlamak d) Gerekli ölçümleri yapmak veya yaptırtmak e) Gerekli ölçme işlemlerini yapabilmek için uygun yöntemleri ve cihazları seçmek
5. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni biriminin görevlerinden biri değildir?
a) Kişisel koruyucu temini için finansman sağlanması
b) İş hijyeni alanında ulusal/uluslararası seminer, teknik destek programları, konferans vb. etkinliklere katkı verilmesi
c) Talep edilmesi durumunda, iş sağlığı ve güvenliği alanında diğer kurum ve kuruluşlara teknik bilgi desteği verilmesi
d) Ölçüm ve analiz işlemleri için gerekli cihaz, kimyasal ve sarf malzemelerinin alımlarında teknik bilgi desteğinin sağlanması
e) Laboratuar kalite sisteminin uygulanmasında gerekli olan tüm dokümantasyon, analiz ve her türlü değerlendirme çalışmalarının yapılması
6. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni biriminin görevlerinden biri değildir?
a) Ellerimizi yıkamak b) Düzenli spor yapmak c) İş çevresinin sağlık koşullarını olumsuz etkileyebilecek nedenleri saptamak
d) Dişlerimizi düzenli olarak diş hekimine kontrol ettirmek
e) İş elbisesini günlük hayatta kullanmamak
7. Aşağıdakilerden hangisi endüstriyel hijyenin çalışma alanlarından biri değildir? a) Madencilik sektörü b) Bankacılık c) İnşaat sektörü d) İmalat sanayi e) Ham petrol ve doğal gaz çıkarımı
8. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni eğitimi için eğitim almayı gerektiren disiplinlerden biri değildir? a) Kaya mekaniği b) Biyoloji c) Epidemiyoloji d) Fizik
9. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni uygulamalarının temel adımlarından biri değildir?
a) İş yeri ve çevresi ile ilgili tehlikelerin belirlenmesi b) Tehlikelerin değerlendirilmesi
c) Tehlikelerin kontrol altına alınması d) İş izinleri için prosedür oluşturma
e) Kimya
e) Eğitim
2
10. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere Sağlık Dairesi tarafından 1796 yılında yayımlanan iş hijyenine yönelik tedbirlerden biri değildir?
a) Çalışma ve barınma yerlerinin sağlığa uygun olması c) İşçilere süt ve yoğurt dağıtılması
e) Tıbbi yardım sağlanması
b) Temizlik, giyim eşyası ve gıdaların standartlara uygun olması d) Çalışma sürelerinin sınırlandırılması
ÜNİTE 2
Cevap Anahtarı
1.E, 2.D, 3.E, 4.C, 5.A, 6.C, 7.B, 8.A, 9.D, 10.C
1. Sağlığı tehdit eden tehlikelerin solunum yolu ile vücuda girişinden en çok hangi meslek dalı direkt olarak etkilenir?
a) Doktorlar
b) Öğretmenler
c) İşçiler(Sanayi)
d) Makinistler
2. Çalışanların sağlığını kontrol etmek için,üç genel kontrol yöntemi uygulanabilmektedir.Aşağıdakilerden hangisi bu yönteme dahil değildir?
a) İşçileri uyarmak
b) Kirli havanın dağılmasını önlemek
c) İşçileri korumak
d) Havayı kirleten kaynakları gidermek
3. Aşağıdakilerden hangisi çevresel zararlı etkenlerden psikososyal etkenlerin sınıfına girmektedir?
a) Isı
b) Soğuk ve Donmalar
c) Elektrik akımı
d) Mobbing
4. Atmosferde bulunan ve salya ile karışan zehirli gazları yutmak,kimyasal maddeler bulaşmış maddeleri yemek,içmek,çiğnemek sureti ile hangi şekilde vücuda girerler?
a) Deriye temas yoluyla
b) Çöüzlme yoluyla
c) Tahriş yoluyla
d) Sindirim yoluyla
5. Çevresel zararlı etkenler kaç gruba ayrılır?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
6. AIHA açılımı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Amerikan,Endüstri Hijyenistleri birliği
b) Amerikan Hijyenleri Birliği
c) Endüstri Hijyenleri Birliği
d) Amerikan Endüstri Birliği
7. Maruziyetin diğer anlamı nedir?
a) Sunuk Kalma
b) Tecrit etmek
c) Kişisel duyarlılık
d) Şahsi hassasiyet
8. Aşağıdakilerden hangisi Ultraviyole ışınlarının etkisi ve önlemleri içine girmektedir?
a) Koruyucu kurşun malzeme kullanılmalı
b) Maruz kalma süresini minumum da tutmak
c) Bu ışınların etkisi yoktur
d) Konjuonktüvit
1. Maruziyet limitlerinin alt sınırlara indirilip risk ortadan kalkınca veya risk en az düzeye çekilinceye kadar hijyenik şartlara uygun olarak işçilere ne verilmektedir?
a) Süt ve yoğurt
b) Mesai saatlerinde düzenleme-azaltma
c) Uyarı ve levhalar
d) Kişisel koruyucu donanımlar
2. Çok fazla sıcaklık ve nem,insan vücudunu nasıl etkiler?
a) Görme mekanizması
b) Denge kontrolü
c) Eklem
d) Isı kontrol mekanizması
3. Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin kaçıncı maddesine göre ,özellikle işyeri tabanı,duvarlar ve diğer yüzeyler temizlenecek ve hijyen şartlar sağlanacaktır?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
4. Toz kontrolünde uygulanan en eski yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yaş yöntem uygulamak
b) Kuru yöntem uygulamak
c) Ayırmak
d) Kapalı duruma getirmek
5. Gıda hijyeni ne demektir ?
a) Gıda maddelerinin yararlı mikroorganizmalardan arındırılarak depolanması ve servise sunulmasıdır.
b) Çalışma ortamının temiz tutulmasıdır
c) Gıda maddelerinin zararlı mikroorganizmalardan arındırılarak,sağlıklı ve temiz bir şekilde hazırlanması,depolanması ve servise sunulmasıdır
d) Sağlıklı üretim demektir
6. Fibrosis Yapan Tozlar en fazla hangi organımızı etkiler?
a) Karaciğer
b) Akciğer
c) Kalp
d) Böbrek
7. Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan işlerde iş hijyenine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Çalışanların kendi elbiseleri ile koruyucu giyim eşyalarını saklanmaları için bir elbise dolabı verilecektir.
b) Kanserojen ve mutan maddelerle kirlenme olasılığı bulunan yerlerde çalışanların sigara içmeleri, yemeleri ve içmeleri önlenecektir.
c) Çalışanlara işe özel koruyucu giyim eşyası verilecektir.
d) Çalışanlara uygun ve yeterli yıkanma yeri, tuvalet ve temizlik malzemesi sağlanacaktır.
8. Biyolojik etkenlerle çalışmaya bağlı sağlık veya güvenlik riskleriyle karşılaşılan bütün işlerde alınması gereken hijyen önlemlerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) İşçiler, biyolojik etkenlerin bulaşma riski bulunan çalışma alanlarında yiyip içmeyeceklerdir.
b) İşçilere uygun koruyucu giysi veya diğer uygun özel giysi sağlanacaktır.
c) Gerekli koruyucu ekipmanlar kullanım sırasında kontrol edilip temizlenecektir.
d) İşçilere, göz yıkama sıvıları ve cilt antiseptikleri de dâhil, uygun ve yeterli temizlik malzemeleri bulunan yıkanma ve tuvalet olanakları sağlanacaktır.
9. Bakterilerin çoğalmasına uygun olan ortamlar aşağıdakilerden hangisi/hangileridir? I-Gıda bulunan nemli veya sulu ortamlar II-Isının elverişli olduğu ortamlar III-Havasız ortamlar
a) Yalnız-I
b) I,II
c) I,III
d) l, ll, lll
10. İşyerlerinde iş hijyenin sağlanması için aşağıdakilerden hangisi/hangileri dezenfekte edilmelidir? I-Kimyasal ürünler ile temas eden yüzeyler II-El ile temas eden yüzeyler III- Bulaşma ve bakteri üremesi ihtimali olan yerler
a) Yalnız-I
b) I,II
c) II,III
d) I,II, 1. Aşağıdakilerden hangisi hijyenin temel şartlarından değildir?
a) Temiz su kullanmak b) Düzenli olarak spor yapmak c) Kişisel temizliğe dikkat etmek d) Sigara kullanmamak e) Hastalıklara karşı ilaç kullanmamak
2. İş hijyeni kavramında iş sağlığını tehdit edebilecek aşağıdaki unsurlardan hangisi için önleme çalışması yapılması beklenmez?
a) Ergonomik nitelikli tehlikeler b) Biyolojik nitelikli tehlikeler c) Fiziksel nitelikli tehlikeler d) Finansal nitelikli tehlikeler e) Kimyasal nitelikli tehlikeler
3. Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devrimi’nin başlangıcında İngiltere’de görülen meslek hastalıklarının nedenlerinden biri değildir?
a) Çalışma sürelerinin uzunluğu b) İyonize radyasyona karşı yeteri kadar koruyucu tedbir alınmaması
c) Risk değerlendirmesinin yapılmaması d) Sendikal hakların gelişmemiş olması e) Genç çalışan istihdamının yaygın olarak uygulanması
4. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni uzmanının görevlerinden biri değildir?
a) Tehlike ve risk değerlendirmesi yapmak b) Etkili kontrol yöntemlerini saptamak
c) İş kazası raporunu hazırlamak d) Gerekli ölçümleri yapmak veya yaptırtmak e) Gerekli ölçme işlemlerini yapabilmek için uygun yöntemleri ve cihazları seçmek
5. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni biriminin görevlerinden biri değildir?
a) Kişisel koruyucu temini için finansman sağlanması
b) İş hijyeni alanında ulusal/uluslararası seminer, teknik destek programları, konferans vb. etkinliklere katkı verilmesi
c) Talep edilmesi durumunda, iş sağlığı ve güvenliği alanında diğer kurum ve kuruluşlara teknik bilgi desteği verilmesi
d) Ölçüm ve analiz işlemleri için gerekli cihaz, kimyasal ve sarf malzemelerinin alımlarında teknik bilgi desteğinin sağlanması
e) Laboratuar kalite sisteminin uygulanmasında gerekli olan tüm dokümantasyon, analiz ve her türlü değerlendirme çalışmalarının yapılması
6. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni biriminin görevlerinden biri değildir?
a) Ellerimizi yıkamak b) Düzenli spor yapmak c) İş çevresinin sağlık koşullarını olumsuz etkileyebilecek nedenleri saptamak
d) Dişlerimizi düzenli olarak diş hekimine kontrol ettirmek
e) İş elbisesini günlük hayatta kullanmamak
7. Aşağıdakilerden hangisi endüstriyel hijyenin çalışma alanlarından biri değildir? a) Madencilik sektörü b) Bankacılık c) İnşaat sektörü d) İmalat sanayi e) Ham petrol ve doğal gaz çıkarımı
8. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni eğitimi için eğitim almayı gerektiren disiplinlerden biri değildir? a) Kaya mekaniği b) Biyoloji c) Epidemiyoloji d) Fizik
9. Aşağıdakilerden hangisi iş hijyeni uygulamalarının temel adımlarından biri değildir?
a) İş yeri ve çevresi ile ilgili tehlikelerin belirlenmesi b) Tehlikelerin değerlendirilmesi
c) Tehlikelerin kontrol altına alınması d) İş izinleri için prosedür oluşturma
e) Kimya
e) Eğitim
2
10. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere Sağlık Dairesi tarafından 1796 yılında yayımlanan iş hijyenine yönelik tedbirlerden biri değildir?
a) Çalışma ve barınma yerlerinin sağlığa uygun olması c) İşçilere süt ve yoğurt dağıtılması
e) Tıbbi yardım sağlanması
b) Temizlik, giyim eşyası ve gıdaların standartlara uygun olması d) Çalışma sürelerinin sınırlandırılması
ÜNİTE 2
Cevap Anahtarı
1.E, 2.D, 3.E, 4.C, 5.A, 6.C, 7.B, 8.A, 9.D, 10.C
Yorumlar
Yorum Gönder